اصطلاحات مدیریت پروژه که باید بدانید (39 اصطلاح رایج)
۱۱-۱۱-۱۴۰۲مقایسه CRM و نرم افزار مدیریت پروژه | چرا به هر دو نیاز داریم؟
۲۴-۱۱-۱۴۰۲این روزها همه دنبال حل مسئله هستند، شما چطور؟
واقعا این روزها، فرقی نمیکند که گذرتان به آگهیهای شغلی بیفتد یا گزارش ارزیابی عملکردتان را مطالعه کنید یا حتی به فکر توسعه فردی خودتان باشید!
قطعا با این عبارت روبهرو خواهید شد: مهارت حل مسئله!
امروز و اینجا وقت آن رسیده است که یک بار با نگاهی متفاوت از همیشه بتوانیم به مهارت حیاتی و کلیدی حل مسئله به گونهای بپردازیم که تکلیفمان با خودمان روشن شود که آدم آن هستیم یا نه!
البته حتی اگر قدرت حل مسئله را نداشتید هم نگران نباشید. در این مقاله برای شما راهکارهایی را برای تقویت مهارت حل مسئله ارائه خواهیم داد تا بتوانید به خوبی گوی رقابت را در این میدان بدزدید ؛)
حل مسئله برای مدیران پروژه
مدیران پروژه در تمام سطوح شرکت (انجام انواع پروژهها اعم از داخلی و خارجی و وابسته به مشتری) به صورت روزانه با مشکلات زیادی مواجه میشوند. به همان اندازه که سعی میکنیم همه خطرات را در نظر بگیریم و برای آنها آماده شویم، همیشه یک مشکل غیرمنتظره وجود خواهد داشت که هیچ کس نمیتواند آن را پیشبینی کند.
این ناشناختههای پیشبینی نشده میتوانند هر چیزی باشند، از بحرانهای منابع انسانی داخل تیم تا خرابی مواد یا تجهیزات و جایگزینی نیرو که همه چیز را تحت تاثیر قرار میدهد. در نتیجه دارا بودن قدرت حل مسئله، به عنوان یک مهارت ضروری برای رسیدگی به مسائلی که مدیران پروژه به صورت روزانه با آن مواجه میشوند، الزامی است. حل مسئله در واقع تبدیل به یکی از وظایف روزانه شما خواهد شد.
در فرآیند مدیریت پروژه ممکن است متوجه شوید که نسبت به جدول زمانی پروژه یا عملکرد افراد زیادی خوش بین بودهاید. یا همانطور که بسیاری از ما در چند سال گذشته کشف کردیم، اختلال در زنجیره تامین ممکن است حتی بهترین طرحهای پروژه را به چالش بکشد.
صرف نظر از این، وظیفه شما شناسایی، حل و غلبه بر این مشکلات است. مدیران پروژه باید در رهبری اعضای تیم از طریق یک رویکرد ساختاریافته برای حل مشکلات مهارت داشته باشند.
مهارتی که امروز آن را حل مسئله مینامیم.
حل مشکل به صورت پیشگیرانه مستلزم در نظر گرفتن دقیق همه متغیرهای یک پروژه است، از جمله آمادگی برای مواردی که در ادامه آورده شده است:
- دستیابی به اهداف پروژه
- برطرف کردن موانع قبل از تاثیرگذاری بر نتایج
- مدیریت ریسکهای پروژه و برنامههای بحران
- مدیریت ارتباطات و همکاری
- ارائه چارچوبی برای مدیریت زمان و هزینه
- فراهم نمودن مسیری برای بهبود مستمر
اما قبل از همه اینها بگذارید برگردیم عقبتر و بررسی کنیم دقیقا منظورمان از حل مسئله چیست؟
تعریف حل مسئله
قبل از تعریف حل مسئله، با یک تمثیل آشنا شروع میکنم. احتمالا همه شمایی که در حال خواندن این مقاله هستید یا سریال و یا انیمیشین خانم مارپل را دیدهاید.
تمام آن چیزی که قرار است در این مقاله صحبت کنیم، خلاصهای از توانمندیای بود که خانم مارپل از آن آگاه شده بود و به بهترین شکل استفاده میکرد. توانمندیای که همه ما میتوانیم داشته باشیم اما کمتر به آن پرداختیم.
حل مسئله، فرآیند شناسایی یک مسئله، درک آن و سپس برنامهریزی و تلاش برای حل آن است.
این مسئله میتواند چالش شما در محل کار، مشکل شما در ارتباط خانوادگی یا دوستانه، مانع در مسیر رشد شخصی خودتان یا هر چیزی باشد. فرقی نمیکند از چه حوزهای نشات گرفته شده باشد. تنها مهم است که در بیان مسئله بتوانید به درستی آن را درک کرده و شناسایی کنید.
اما اگر از دید یک مدیر پروژه بخواهیم به تعریف حل مسئله بپردازیم؛ میتوان گفت فرآیندی است برای شناسایی موانع یا نقصهایی که در طول یک پروژه ایجاد میشود.
یک سیستم ساختاریافته برای تعریف مشکلات و مسائل، شناسایی علتها و ریشهها، طوفان فکری و آزمایش راهحلها و نظارت بر نتایج که میتواند منجر به بهبود عملکرد و غلبه بر چالشها شود.
حل مؤثر مشکل، تیمها را قادر میسازد تا با عدم قطعیتها یا شکافها در برنامهریزی مقابله کنند تا تأثیر بر نتایج را به حداقل برسانند.
اگر از خانم مارپل یادتان باشد، میدانید که چطور میتوانست با نگاهها دقیقش و بررسی و شناخت اجزای یک داستان به مسئله درست برسد. رسیدن به بیان مسئله درست، اصلیترین جز فرآیند حل مسئله است.
در ادامه قرار است خیلی خانم مارپلوار چند نمونه از حل مسئله مدیران پروژه را بررسی کنیم.
مثالهایی از حل مسئله مدیران پروژه
یک مدیر پروژه، ذرهبین خانم مارپل را به دست گرفته است و چند نمونه از فرآیند حل مسئله را برای شما گزارش داده است. فرآیند اینکه چگونه اعضای تیم میتوانند در طول پروژه برای دستیابی به راهحل مشکلات، کار کنند.
یک پروژه در معرض خطر از دست دادن یک ددلاین حیاتی به دلیل تاخیرهای تامینکننده بود.
در این مورد، شما از قبل علت اصلی را میدانید:
تامینکننده شما نمیتواند موارد لازم را برای تکمیل پروژه به موقع تحویل دهد. راهحلهای طوفان فکری شامل یافتن منابع جایگزین برای قطعات، در نظر گرفتن طراحی مجدد پروژه برای استفاده از تجهیزات موجود، مذاکره برای کاهش قیمت با مشتریان به دلیل تاخیر در تحویل، یا تنظیم بازه زمانی برای تکمیل پروژهها جز این فرآیند است.
پس از ارزیابی راهحلهای بالقوه، مدیر پروژه ممکن است در مورد تحویل فوری با فروشنده اصلی مذاکره کند. اگرچه این ممکن است گرانتر باشد، اما کسبوکار میتواند به ددلاینهای مشتری برسد.
یک پروژه ساختمانی، به دلیل آب و هوای نامناسب به تاخیر میافتد.
با وجود ماهها برنامهریزی، یک پروژه ساختمانی بزرگ به دلیل آب و هوای بد از برنامهریزی عقب افتاده است و بتنریزی و بنایی از زمان خودشان عقب مانده است. تیم حل مسئله، برای مشکل طوفان فکری انجام میدهد و راهحلها را ارزیابی میکند. مانند ایجاد حفاظت موقت در برابر عناصر، گرم کردن بتن برای تسریع عمل آوری و آوردن نیروهای اضافی پس از روشن شدن هوا.
ثبتنام برای یک نرم افزار جدید، بسیار کمتر از اهداف ماه اول بود.
پس از تجزیه و تحلیل دادهها، تیم پروژه، علت اصلی مشکل را ناکارآمد بودن تنظیمات و ساختار حساب کاربری شناسایی میکند. سپس برای یافتن راهحل جلسه طوفان فکری برپا میشود. ایدهها شامل بازطراحی مجدد نرمافزار، سادهسازی مراحل نصب، بهتر کردن آموزش اولیه و فرآیند نصب، یا استفاده از منابع اضافی برای راهنمایی مشتریان در فرآیند آنبوردینگ است.
پس از بررسی گزینههای جایگزین، این شرکت سادهسازی نصب نرم افزار را به عنوان راه حل انتخاب میکند.
فرآیند حل مسئله به چه صورت است؟
برای اینکه بتوانید فرآیند حل مسئله را به خوبی انجام دهید، نیاز است تا گام به گام پیش بروید. یعنی خانم مارپل هم که بهترین حلال مسئله بود ناگهانی به جواب نمیرسید.
اما قدمهایی که برای فرآیند حل مسئله باید برداریم چیست؟
گام اول: تعریف مسئله
مرحله تعریف مسئله در فرآیند حل مسئله از اهمیت بسیاری برخوردار است.
- واقعیت را از تصورتان متمایز کنید
- علل زمینهای و ریشههای مسئله را شناسایی کنید
- برای کسب اطلاعات با تمام بخشهای درگیر مشورت کنید
- مشکل را به طور مشخص تعریف کنید
- مشخص کنید چه استاندارد یا انتظاری نقض شده است
- مشخص کنید که مشکل در کدام فرآیند نهفته است
- از تلاش برای حل مشکل بدون دیتا خودداری کنید
گام دوم: تجزیه و تحلیل مسئله
گام سوم: تعیین راه حل ها
در مرحله تعیین راه حلها، تیم حل مسئله با توجه به تحلیل مسئله انجامشده، گزینههای مختلفی را برای بهبود و رفع مسئله پیشنهاد میدهد.
گام چهارم: انتخاب بهترین راه حل
در مرحله انتخاب بهترین راه حل، تیم حل مسئله با توجه به تجزیه و تحلیل مسئله و گزینههای ارائهشده، به انتخاب راه حلی که بیشترین تأثیر مثبت را داشته باشد، میپردازد.
7 مهارتی که حل مسئله را آسان تر میکند
2- ارتباطات (Communication)
سخن آخر
همانطور که گفتم، همه ما خانم مارپل درون داریم، فقط نیاز است آن را پرورش دهیم و به خوبی از آن استفاده کنیم.
مهارت حل مسئله امروزه به یکی از حیاتیترین مهارتهای سرمایههای انسانی تبدیل شده است. مهارتی که نه تنها رشد شما در مسیر کاری را تسهیل خواهد کرد، بلکه در زندگی شخصی شما نیز کلید بسیاری از موفقیتها خواهد بود.
پس تقویت این مهارت حل مسئله را جدی بگیرید و برای آن از همین امروز تلاش کنید.
شما برای تقویت مهارت حل مسئله از چه راهکاری استفاده میکنید؟
منابع: