گلوگاههای سازمانی چه نقشی در سازمان ایفا میکنند؟
۳۱-۰۱-۱۴۰۱مدیریت زمان پروژه چیست؟ 7 گام اساسی در مدیریت زمان پروژه
۰۲-۰۲-۱۴۰۱نرم افزار مدیریت پروژه؛ ابزاری کارآمد برای گزارش دهی در سازمان
یکی از راههای مؤثر و کارساز در چرخه حل مشکلات سازمان، فرایند گزارشدهی و گزارشگیری است که اطلاعات سازمانی مدیر اجرایی را بالا برده و به بهبود فرایند سازمانی کمک میکند. گزارش دهی به نوعی عاقبت اندیشی مدیر سازمان را تقویت کرده و با بررسی گزارشها در یک سازمان میتوان تحلیلهای زیادی را انجام داد. اگر در یک سازمان چرخه گزارش دهی و گزارش گیری ضعیف باشد یا به صورت مستمر و مداوم انجام نشود، یعنی آنکه مدیران ارشد یا مدیران میانی سازمان قادر به تحلیل چالشهای سازمان نیستند. در صورت وجود ضعف در سیستم گزارش دهی و گزارش گیری حل مشکلات سازمان به مقولهای پیچیده و بحران زا تبدیل میشود.
حال این سؤال پیش می آید که فرایند گزارش دهی و گزارش گیری در یک سازمان دقیقاً چگونه انجام میشود؟ یا شاید این سؤال پیش بیاید که گزارش دهنده و گزارش گیرنده چه کسانی هستند؟ به منظور پاسخ دهی مناسب به این سؤالها ابتدا باید مفهوم سیستم در یک سازمان را برای شما شرح دهیم زیرا فرایند گزارش دهی و گزارش گیری یک سیستم درون سازمانی محسوب میشود که قادر است تا در حل مشکلات سازمان کمک بسزایی را انجام دهد.
ابتدا باید به این سؤال پاسخ دهیم که سیستم چیست و چه کارکردهایی در سازمان ایجاد میکند؟ سیستم؛ به مجموعه از ریز اجزاء دارای نقش گفته میشود که در ارتباط معنادار با یکدیگر و با وجود کارکردهای مستقل و وابسته در راستای تحقق یک هدف مشترک مسیری را طی کرده و برای هدف مشترک خود تلاش میکنند. سیستمها انواع مختلفی دارند که میتوان دسته بندی آنها را در شاخه سیستمهای مکانیکی، ارگانیکی، سایبرنتیکی و بیولوژیکی تقسیم بندی کرد.
در سازمانها معمولاً از سیستمهای مکانیکی یا ارگانیکی استفاده میشود ولی سازمانهای بهروز شده، از سیستمهای ارگانیکی نسل چهارم استفاده میکنند. نسل چهارم سیستمهای ارگانیکی توسط یک مدیر با ذات وجودی یک رهبر اداره میشود و در آن سیستم اجزا مختلف مستقل از یکدیگر در راستای یک هدف مشترک حرکت میکنند. سیستمهای ارگانیکی نسل چهارم با سیستم کارمند و کارفرما اداره نمیشوند و سیستم اداره آنها به این صورت است که هر ماکروسیستم توسط یک رهبر داخلی اداره میشود که آن رهبرهای داخلی به صورت کامل از اهداف و مسیر جامع سازمان و پروژه آگاهی دارند و برای همین هم میتوان گفت که آنها در حل مشکلات سازمان توانمند هستند.
حل مشکلات سازمان نیازمند ریز سیستمهای پویا در داخل سازمان هست. ریز سیستمهایی که بتوانند با وجود اشراف اطلاعاتی فعال بر اهداف سازمانی، در حل مشکلات سازمان کاملاً منعطف و حرفهای عمل کرده و بتوانند چالشها را یکی پس از دیگری پشت سر بگذارند. حال که با مفهوم سیستم در داخل سازمان آشنا شدیم، وقت آن است که به این سؤالات پاسخ دهیم که:
آیا فرایند گزارش دهی و گزارش گیری یک سیستم است؟
و اگر فرایند گزارش دهی و گزارش گیری یک سیستم هستند، چگونه میتوانند در یک سازمان و روند کاری آن نقش آفرینی کنند؟
سیستم گزارش دهی و گزارش گیری چیست؟
گزارش دهی و گزارش گیری یک چرخه سیستماتیک مؤثر در حل مشکلات سازمان است که میتواند با تعریف مناسب در یک سازمان، نقش بسیار مفید و مؤثری را ایفا کند و همزمان به دیگر ماکروسیستمها یا ریزسیستمهای درونی سازمان خدمات مؤثر و کاربردی ارائه دهد. در یک سازمان؛ انواع مختلفی از ریز سیستمها مشغول فعالیت هستند که با یکدیگر دارای ارتباطات معنادار بوده و در راستای خدمت به هدف مشترک سازمان به یکدیگر خدمت رسانی میکنند.
در صورت فعالیت مستمر و کارساز گزارش دهی و گزارش گیری در یک سازمان، شما توانستهاید در سازمان خود همزمان به مدیریت زمان در پروژه، مدیریت ارتباطات، مدیریت یکپارچگی سازمان و مدیریت جامع پروژه در راستای حل مشکلات سازمان خدمت رسانی کنید. اگر سیستم گزارش دهی و گزارش گیری در یک سازمان پویا باشد، سیستم مدیریت وظایف و فعالیتهای سازمان نیز پویا خواهد شد و اگر سیستم گزارش دهی و گزارش گیری در یک سازمان منفعل باشد، سیستم مدیریت وظایف و فعالیتها به حالت انفعال در میآید.
سیستم گزارش دهی و گزارش گیری در یک سازمان به ارتباط و تعامل میان کارکنان در سازمان و مدیران ارشد و مدیران میانی گفته میشود که در میان آنها نتایج و آمار و ارقام عملکردهای سازمانی جابه جا میگردد. اگر بخواهیم تعامل و ارتباط میان آنها را سلسله مراتبی بررسی کنیم؛ از بالا به پایین، مدیران ارشد، مدیران میانی و کارکنان سازمان را شامل میشود. اگر بخواهیم مدرنترین و بهروزترین روش سیستم گزارش دهی و گزارش گیری در یک سازمان را بیان کنیم، باید بگوییم که این ارتباط در میان تمام اجزاء سازمان دو طرفه خواهد بود. کارکنان به مدیران میانی گزارش میدهند و مدیران میانی با اجرای چند مرحله تحلیل مدیریتی، گزارش نهایی عملکرد سازمان را به مدیران ارشد تحویل میدهند.
اگر بخواهیم فرآیند گزارش دهی و گزارش گیری نسل چهارم سیستمها را به منظور حل مشکلات سازمان به کار بگیریم، باید در آن مدیران ارشد نیز به مدیران میانی و مدیران میانی به کارکنان سازمان گزارش ارائه دهند. شاید بپرسید دلیل آن چیست؟
اگر بخواهیم به این سؤال پاسخ بدهیم باید بگوییم که اگر در یک سازمان، کارکنان رده پایین اعتماد و انگیزه کافی را نداشته باشند، به معنی آن است که یکی از چرخدندههای سیستم کارنمیکند و اگر یکی از چرخدندهها غیر فعال باشد، حرکت کل سیستم مختل خواهد شد. پس در عصر امروز و در شرایط کنونی جامعه لازم است تا مدیران سازمانی به منظور حل مشکلات سازمان، سیستم گزارشدهی را از بالا به پایین نیز اجرا کنند.
برای مدیریت پروژه از قسمت گزارش دهی و گزارش گیری همتیک استفاده کنید
نرم افزار مدیریت پروژه ابزاری است کارآمد در روند کاری یک تیم، مجموعه و یا یک سازمان که مدیریت وظایف، مدیریت منابع انسانی و همچنین مدیریت زمان را به روشی بهینه برای شما فراهم میکند. نرم افزارهای مدیریت پروژه قادر هستند تا جنبه عملیاتی را برای سطوح عملیاتی سازمانها و جنبه اطلاعاتی را برای سطوح مدیران ارشد و میانی سازمانها داشته باشند. مانند نرم افزارهای مربوط به سیستم اطلاعات مدیریت پروژهها. این نرم افزارها شامل گانت چارت نمودار گانت میشوند که می توان با آن نشان داد چه زمانی یک کار شروع شده و در چه زمانی پایان مییابد. استفاده از چنین زیرساختهایی در حل مشکلات سازمان بسیار مؤثر و کارآمد است. مدیریت وظایف و مدیریت فعالیت در یک سازمان امری بسیار مهم تلقی میشود. اگر یک سازمان یا یک تیم کاری را در نظر بگیرید، آنها همگی برای تحقق یک هدف فعالیت میکنند و نقشه راه مسیر خود را برای رسیدن به یک نقطه مشخص و واحد طی میکنند که به آن هدف مشترک تیم یا سازمان گفته میشود.
در مسیر تحقق اهداف کاری یک سازمان یا یک تیم و حل مشکلات سازمان، هرکدام از اعضای سازمان یا سیستم کاری مربوطه یک نقش یا یک وظیفه مشخص دارند که وجود سیستم گزارش دهی و گزارش گیری در میان اعضا، یکی از مؤلفههای مشکل زدا محسوب میگردد. سیستم گزارش دهی و گزارش گیری بر تمام سیستمهای مدیریتی مؤثر است که در ادامه مقاله تأثیرات متقابل این سیستمها را بر یکدیگر بررسی میکنیم.
فرآیند گزارش دهی و گزارش گیری همتیک در تعامل مستقیم با سیستم مدیریت زمان
همانطور که میدانید سیستم مدیریت زمان و سیستم گزارش دهی و گزارش گیری هر دو در حل مشکلات سازمان بسیار مؤثر هستند. مدیریت زمان در پیشبرد روند یک پروژه آنقدر اهمیت دارد که تبدیل به یکی از مهمترین مؤلفههایی شده است که یک مدیر سازمانی و یا یک مدیر پروژه باید توانایی آن را داشته باشند.
مدیریت زمان یکی از مهمترین پارامترهایی است که در موقعیتها و شرایط مختلف سازمان و روند یک پروژه باید به آن توجه زیادی داشت. مدیریت زمان به تمام مؤلفههای یک سازمان وابسته است؛ به این صورت که اگر مدیریت زمان در یک پروژه یا سازمان به درستی انجام نشود دیگر مؤلفههای موثر از حالت تنظیمات خود خارج میشوند. سیستم گزارش دهی و گزارش گیری زمانی بر سیستم مدیریت زمان تأثیر میگذارد که در یک سازمان، مدیریت زمان جزو چالشها و اختلالات اساسی کاری باشد. زمانی که مدیریت زمان در یک سازمان درست عمل نکند، مدیران میانی آن را به مدیران ارشد اطلاع میدهند و فهم چنین موضوعی از طریق سیستم گزارش دهی و گزارش گیری سازمان ایجاد میشود. این مثالی بود برای آنکه متوجه شویم در حل مشکلات سازمان، سیستم گزارش دهی و گزارش گیری تا چه حد حائز اهمیت است.
سیستم مدیریت ارتباطات و ارتباط آن با سیستم گزارش دهی و گزارش گیری و تأثیر آن در حل مشکلات سازمان
شاید برای شما این سؤال مطرح شود که سیستم مدیریت ارتباطات در یک سازمان چه ارتباطی با سیستم گزارش دهی و گزارش گیری دارد؟ سیستم مدیریت ارتباطات؛ ارتباط تعاملی چندوجهی میان مدیران ارشد، مدیران میانی و کارکنان سازمان را شامل میشود که در آن تحلیلهای کاری سازمان، گزارشهای موجود و چالشهای کاری سازمان تبادل میگردد. اگر دقت کرده باشید در سیستم مدیریت ارتباطات نیز به منظور حل مشکلات سازمان از سیستم گزارشدهی و گزارشگیری نیز استفاده میگردد. اینجا یکی از نقاطی است که سیستم گزارشدهی و گزارشگیری با سیستم مدیریت ارتباطات همپوشانی دارند و به صورت مشترک به ارائه خدمات به سازمان میپردازند.
فرآیند گزارش دهی و گزارش گیری؛ راه حل مشکلات سازمانی
یکی از راههای مؤثر و کارساز در چرخه حل مشکلات سازمان، فرآیند گزارش دهی و گزارش گیری است که اطلاعات سازمانی مدیر اجرایی را بالا برده و به بهبود فرایند سازمانی کمک میکند. گزارش دهی به نوعی عاقبت اندیشی مدیر سازمان را تقویت کرده و با بررسی گزارشها در یک سازمان میتوان تحلیلهای زیادی را انجام داد. اگر در یک سازمان چرخه گزارش دهی و گزارش گیری ضعیف باشد یا به صورت مستمر و مداوم انجام نشود، یعنی آنکه مدیران ارشد یا مدیران میانی سازمان قادر به تحلیل چالشهای سازمان نیستند. در صورت وجود ضعف در فرآیند گزارش دهی و گزارش گیری حل مشکلات سازمان به مقولهای پیچیده و بحرانزا تبدیل میشود.
در حل مشکلات سازمانی بهره گیری از تمام سیستمهای فعال و ماکروسیستم های موجود در یک سازمان الزامی است. به عنوان مثال ما در یک سازمان برای حل مشکلات سازمان باید از سیستم مدیریت یکپارچه، سیستم مدیریت ارتباطات، سیستم مدیریت زمان، سیستم مدیریت وظایف و فعالیتها، سیستم مدیریت هزینه، سیستم مدیریت منابع انسانی و دیگر سیستمها استفاده کنیم. دلیل آن است که تمام این سیستمها با یکدیگر ارتباط معنادار و متقابل داشته که در صورت اختلال در یکی از آنها، روند کلی سیستم دچار اختلال میشود.
در مسیر تحقق اهداف کاری یک سازمان یا یک تیم و حل مشکلات سازمان، هرکدام از اعضای سازمان یا سیستم کاری مربوطه یک نقش یا یک وظیفه مشخص دارند که وجود سیستم گزارش دهی و گزارش گیری در میان اعضا، یکی از مؤلفههای مشکل زدا محسوب میگردد که تیم همتیک با ارائه نرمافزار کنترل پروژه ، خدمات گزارش دهی و گزارش گیری را به شما عزیزان ارائه میدهد و قصد دارد تا با پیشرفت خدمات خود در این عرصه راه حل مشکلات سازمان را به بهینهترین حالت ممکن ارائه دهد.