6 نکته برای کار تیمی موفق
۱۴-۰۴-۱۴۰۲10 راه برای افزایش بهره وری در محیط کار
۲۸-۰۴-۱۴۰۲«جان سی ماکسول» نویسنده مشهور کتابهای مدیریتی میگوید:
مدیران باید به اندازه کافی به کارکنان نزدیک باشند تا با آنها ارتباط برقرار کنند، در عین حال به اندازه کافی از کارکنان دور باشند تا کارها بهینه انجام شوند.
این جمله به طور کلی بر ضرورت تغییر شیوه مدیریتی اشاره دارد. بخش اول جمله ماکسول به رابطه انسانی و بخش دوم به ضرورت استفاده از فناوری تأکید دارد. تفاوت عمده مدیریت سنتی و مدیریت مدرن در این دو بخش خلاصه میشود. مدیران سنتی همچنان به اصول کهنه پافشاری میکنند، اما مدیران مدرن مدام در حال پوست انداختن هستند. در مطلب دیگری از وبسایت «همتیک» در مورد تفاوت مدیریت سنتی با مدیریت مدرن و دلایل اینکه چرا مدیران سنتی باید تغییر کنند، صحبت میکنیم.
مدیریت سنتی چیست؟
معمولاً مدیریت سنتی شامل کسب و کارهایی است که در قرن بیستم تأسیس شدهاند. این سازمانها یک ساختار سلسله مراتبی دارند، یعنی قدرت سازمان از بالا به پایین تعریف میشود. همه کارکنان در این نوع سازمان از یک زنجیره فرمان دهی پیروی میکنند که در آن موقعیت بالاتر، ارزش بیشتری در سازمان پیدا میکند. هر یک از بخشها رئیس مخصوص به خود را دارند. همه کارکنان بخشها به مدیر بخش گزارش میدهند و مدیر بخش به رئیس کل گزارش خواهد داد.
شیوه مدیریت سنتی اغلب سفت، سخت و خشک است. ارتباطات در این سازمان در ضعیفترین شکل خود قرار دارند و همه در خدمت تصمیم گیری مدیران ارشد هستند، بدون آنکه نظرشان شنیده شود. در چنین سیستمی معمولاً به جای فناوری از فرآیندهای کاغذی استفاده میشود. اگرچه ممکن است در مدیریت سنتی از تکنولوژی استفاده شود، اما همچنان در خدمت تصمیمات مدیران ارشد خواهد بود. در فضای کار سنتی معمولاً اتاقها به صورت جداگانه و با تیغه از هم جدا هستند و ارتباط محدود است.
مدیریت مدرن چیست؟
مدیریت مدرن به آن دسته از کسب و کارهایی اطلاق میشود که در قرن جاری ظهور کردهاند. این نوع سازمانها به روابط و همکاری بین کارکنان و مدیران اعتقاد دارند تا بتوانند به نتایج مورد انتظار خود برسند. سازمانهای مدرن به سرعت سیستم فناوری و الگوی کاری خود را بهبود میبخشند. در مدیریت به روش مدرن هیچگونه زنجیره فرماندهی وجود ندارد و افراد به دلیل موقعیت خود در جایگاه بالاتر قرار ندارند.
همکاری بین تیمی در اولویت است و اعضای هر بخش از سازمان در محیطی با پلن باز با هم مشارکت میکنند. هر بخش مدیر دارد، تصمیمات گروهی گرفته میشوند. مدیر کل سازمان در تصمیم گیری خود به نظرات کارکنان اهمیت میدهد. مدیریت مدرن بر انعطاف پذیری، همکاری بین تیمی و ارتباطات استوار است. تکنولوژی به منظور بهبود کار تیمی، افزایش انگیزه، توسعه کارکنان، مدیریت دانش و دموکراتیزه کردن کل سازمان استفاده میشود.
مثال از مدیریت سنتی در مقابل مدیریت مدرن
ممکن است به یک دیدگاه اولیه در مورد مدیریت سنتی و مدیریت مدرن رسیده باشید، اما بگذارید برای درک بهتر مدیریت به روش مدرن و سنتی یک مثال را به دو روش مختلف بیان کنیم:
«سازمان A تصمیم دارد فروش خود را در سه ماه دوم سال افزایش دهد. مدیریت سازمان پیشنهاد میکند که برای افزایش بهره وری کارکنان، یک ساعت زمان کار افزایش یابد (البته با حقوق). این تصمیم به مدیران هر بخش ابلاغ میشود تا به کارکنان اطلاع رسانی شود.»
«سازمان B تصمیم دارد فروش خود را در سه ماه دوم سال افزایش دهد. مدیریت سازمان یک سیستم نظام پیشنهادات راه اندازی میکند تا از کارکنان نظرخواهی کند. سپس کارکنان اعلام میکنند که استفاده از نرم افزار مدیریت پروژه میتواند بهره وری را افزایش دهد.»
هدف هر دو سازمان افزایش فروش سه ماهه دوم است، اما شرکت A یک تصمیم واحد از سوی مدیریت کل میگیرد. شرکت B برعکس عمل میکند و از کارکنان میخواهد که در تصمیم گیری شرکت کنند. شرکت A بر نیروی کار بدنی تأکید دارد، شرکت B به نرم افزار توجه ویژه نشان میدهد. در بررسی به این دو رویکرد باید بگوییم که شرکت B به خوبی میداند کسانی که در خط مقدم امور اجرایی قرار دارند (یعنی کارکنان)، مشکلات و بهبودها را با پوست و گوشت خود احساس میکنند.
تحلیل اینکه نتیجه نهایی چه چیزی خواهد شد، امری دشوار است! اما به وضوح میتوان پویایی را در سازمان B مشاهده کرد. سازمان A براساس اصول از مد افتاده رفتار میکند و درک عمیقی از نیازهای داخل و خارج از شرکت ندارد. در عوض، سازمان B به خوبی با جریان روز حرکت میکند و فضای کاری مدرن و به روزی را ایجاد کرده است. تفکرات سنتی در تاروپود سازمان A نفوذ کردهاند، اما سازمان B مدام در حال تنیدن تارهای جدید است.
- بیشتر بخوانید: 6 نکته برای کار تیمی موفق
تفاوت مدیریت سنتی و مدیریت مدرن
مدیریت مدرن بیشتر روی نوآوری، انعطاف پذیری و تغییر تمرکز دارد. در عوض، مدیریت سنتی تمایل به حفظ وضع موجود داشته و از تغییر اجتناب میکند. هر دوی این روشهای مدیریتی، رویکرد مخصوص به خود را دارند که براساس تفاوتهایشان به شرح زیر شناخته میشوند:
شغل محور در مقابل مهارت محور
مدیریت سنتی بر شغل متمرکز است، در حالی که مدیریت مدرن متمرکز بر مهارت است. چرا میگوییم متمرکز بر مهارت؟ چون وقتی یک سازمان، کار خاصی را به کارکنان خود میدهد، آن کار را بر اساس شایستگی به آنها ارائه خواهد داد. این بدان معناست که چنین سازمانهایی به مجموعه مهارتهای کارکنان اهمیت میدهند. مثلاً اگر فردی مهارتهای بازاریابی دارد، قطعاً باید کارهای مرتبط با بازاریابی به او داده شوند؛ اما اغلب در سازمانهای سنتی میبینیم که افراد در موقعیت شغلی نامربوط حضور دارند.
فرد محور در مقابل مشارکت محور
مدیریت سنتی فرد محور است، اما مدیریت مدرن بر پایه کار تیمی خواهد بود. مدیریت به شیوه سنتی تأکید شدیدی بر موقعیت مکانی دارد، یعنی همه افراد باید در شرکت حضور داشته باشند. در مدریت مدرن میتوان تیمها را از هر نقطه از جهان برای انجام یک پروژه خاص بسیج کرد. کار کردن در چنین مدلی منجر به ایجاد مدل کاری فریلنسری شده است. بدین معنا که بخشی از کارکنان بیرون از شرکت و در خانه کار میکنند. همچنین مدیریت مدرن مشارکت محور است، یعنی کارکنان جهت تصمیم گیری و ارائه ایده و نظر در فرآیندهای سازمانی حضور پررنگی دارند.
ارتباطات یکطرفه در مقابل ارتباطات دوطرفه
ارتباطات در مدیریت سنتی عموماً به صورت یکطرفه است. تصمیم گیریها و هماهنگیها از طریق راههای شفاهی و سلسله مراتبی صورت میپذیرند. در مدیریت مدرن، هماهنگی و ارتباطات به صورت دوطرفه و متقابل بین تمامی سطوح سازمان انجام میشوند. همچنین از تکنولوژی برای تسهیل ارتباطات در سازمان استفاده میشود.
چرا مدیران سنتی باید تغییر کنند؟
واقعیت این است که شما نمیتوانید نیروی کار مدرن را با استفاده از روشهای مدیریت سنتی هدایت کنید. یک مدیر مدرن باید یک مربی باشد و نه فقط یک رهبر! (بیشتر بخوانید: سبک رهبری مربیگری) او باید کارکنان را مسئول نگه دارد و در عین حال توسعه و رشد در سازمان را تشویق کند. بیایید قبل از وارد شدن به بحث اصلی ببینیم آمارها چه میگویند:
- بیش از 50 درصد از کارکنان شغل خود را به خاطر مدیرشان ترک میکنند.
- 92 درصد از کارکنان گفتند که اگر مدیرشان همدلی بیشتری نشان دهد، در شغل خود باقی خواهند ماند.
- 71 درصد از کارکنان با کاهش دستمزد موافق هستند، در صورتی که شغل معناداری پیدا کنند.
- کارکنانی که مشارکت بالایی با سازمان دارند، 87 درصد کمتر احتمال دارد که شرکت خود را ترک کنند.
- شرکتهایی از جدیدترین فناوریها استفاده میکنند، 2.5 برابر بیشتر از رقبا درآمد کسب میکنند.
آمارها نشان میدهند که مدیران سنتی باید تغییر کنند، زیرا جهان در حال تحول است. تغییرات مربوط به فناوری، وجود رقابت فزاینده، نیازهای جدید مشتریان و ضرورت ایجاد نوآوریها باعث شدهاند تا تغیر یک ضرورت باشد. در این شرایط، مدیران سنتی که به روشها و رویههای قدیمی تمسک میکنند و تغییرات را نادیده میگیرند، ممکن است با مشکلات مواجه شوند. فناوریهای نوین مانند اینترنت، شبکههای اجتماعی و تحلیل دادهها، تجربه مشتری را تغییر داده و مدیران نیز باید با این تغییرات همراه شوند.
رقابت در بازارها بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است. شرکتهای جدید با استفاده از فناوریهای پیشرفته و رویکردهای جدید وارد صنعت میشوند و بازار را تغییر میدهند. مدیران سنتی باید بتوانند با این رقابت روبرو شوند و به تغییرات در صنعت خود پاسخ دهند. این موضوع شامل شناخت روشهای جدید، همکاری با استارتاپها و تجارب نوآورانه است. در نهایت، تغییرات سازمانی نیز نیازمند تغییر مدیریتی هستند. سازمانها برای افزایش کارایی و انعطاف پذیری نیاز به رهبرانی دارند که توانایی تغییر داشته باشند.
مدیریت درباره کشف توانمندیهاست که با ایجاد ارتباطات قوی میسر میشود. درحقیقت، مدیر کسی است که ارتباط درست برقرار میکند تا افرادی توانمند بسازد. (تام پیترز)
مدیران سنتی باید بتوانند «رهبری تغییر» را به عهده بگیرند و با تواناییها و مهارتهای لازم برای مدیریت مدرن آماده شوند. به طور کلی، تغییر در جهان کسب و کار، نیازمند مدیرانی است که از روشهای سنتی خود دست برداشته و به رویکردها و راهبردهای نوین تمایل نشان میدهند. تنها با تغییر و به روزرسانی روشها و استراتژیهای مدیریتی است که مدیران میتوانند با چالشهای جدید روبرو شوند و موفقیت را در دنیای کسب و کار امروزی در آغوش بگیرند.
کلام آخر
مدیریت سنتی معمولاً بر ساختار سلسله مراتبی تمرکز دارد. تصمیم گیریها در سازمانهای سنتی از بالا به پایین اتخاذ میشوند و مراتب بالاتر معمولاً نقش اول و آخر را ایفا میکنند. در مقابل، مدیریت مدرن بر ساختارهای تیمی تمرکز دارد که قدرت تصمیم گیری را به سطوح پایینتری از سازمان منتقل میکند. این ساختار از طریق توانمندسازی کارکنان و تشویق به مشارکت و همکاری بیشتر روند تصمیم گیری را تغییر میدهد. برای اجرای مدیریت مدرن، به مدیران مدرن نیاز است و مدیران مدرن نیز به ابزارهای مدرن احتیاج دارند. یکی از این ابزارهای مدرن، «نرم افزار مدیریت پروژه همتیک» است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مدیریت مدرت کارها با همتیک، روی دکمه درخواست دمو کلیک کنید.